Moody's vrátila rating automobilky GM do investičního pásma

23.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 23. září (ČTK) - Moody's Investors Service jako první ze tří hlavních ratingových agentur vrátila hodnocení úvěrové spolehlivosti největší americké automobilky General Motors zpět do investičního pásma. Informovala o tom dnes agentura AP. Ratingová agentura tak učinila po osmi letech.

 

Moody's zvýšila rating automobilky o jeden stupeň na známku Baa3. To představuje nejnižší stupeň v investičním pásmu. Agentury Fitch a Standard & Poor's drží rating GM dál ve spekulativním pásmu.

Automobilka General Motors musela v roce 2009 požádat o ochranu před věřiteli. Americká vláda vynaložila na její záchranu 49,5 miliardy dolarů (přes 950 miliard Kč) z peněz daňových poplatníků, za což získala v GM podíl 60,8 procenta. Většinu akcií už ale prodala, v současnosti jí zbývá zhruba sedmiprocentní podíl. Z poskytnuté pomoci zatím získala zpět zhruba 35,4 miliardy dolarů.

Prodej zbývajícího podílu v GM by vládě podle současné tržní ceny vynesl dalších asi 3,7 miliardy dolarů. Vláda by tak na záchranně podniku celkově prodělala přes deset miliard dolarů.

Představitelé ministerstva financí nicméně upozorňují, že cílem záchrany nebyl finanční zisk, ale ochrana pracovních míst. Automobilka se díky reorganizaci, kterou financovala vláda, vrátila k zisku a s jejími akciemi se začalo znovu obchodovat na burze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK