Euro po výrocích šéfa ECB kleslo k dolaru i k jenu

23.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. září (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích oslabovalo, a to jak vůči dolaru, tak vůči japonskému jenu a dalším světovým měnám. Investoři tím reagovali na vyjádření šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, podle něhož by ECB mohla opět snížit úrokové sazby, a napumpovat tak na trhy levné peníze.

Euro k dolaru krátce po 18:00 SELČ ztrácelo zhruba 0,2 procenta na 1,3504 USD. Minulý týden se přitom k dolaru dostalo až na 1,3569 USD, což byla nejvyšší úroveň za sedm a půl měsíce. K jenu dnes euro ve stejnou dobu oslabovalo o 0,7 procenta na 133,39 JPY. K britské libře ztrácelo 0,6 procenta na 0,8414 GBP.

Euro částečně oslabily výsledky nedělních voleb v Německu, kde si konzervativci kancléřky Angely Merkelové nedokázali zajistit většinu ve Spolkovém sněmu a budou muset hledat nového koaličního partnera.

Euro část ztrát k dolaru smazalo po slovech prezidenta Federální rezervní banky (Fed) v New Yorku Williama Dudleyho. Ten prohlásil, že časový rámec, který ohledně omezování současné velkorysé měnové politiky Fedu v červnu naznačil šéf banky Ben Bernanke, zůstává "stále z velké části nedotčený". Fed minulý týden proti očekávání neomezil své rozsáhlé nákupy dluhopisů na podporu americké ekonomiky, což tehdy dolar srazilo na sedmiměsíční minimum k euru. Bernanke podle Dudleyho neupřesnil, že první omezování těchto opatření nastane na zářijové schůzi Fedu.

Jednotná evropská měna ale později prohloubila ztráty k dolaru po výrocích šéfa ECB. Draghi opět upozornil, že úrokové sazby v eurozóně nějakou dobu zůstanou na současné nebo nižší úrovni. Podotkl také, že ECB je připravena poskytnout bankám další levné úvěry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK