OECD: Globální ekonomika se zotavuje, eurozóna je zdrojem rizika

24.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 24. září (ČTK) - Globální ekonomika se pomalu dostává z recese, i když k udržitelnému růstu má ještě daleko. "Podstatným" zdrojem rizika zůstává eurozóna, ačkoli systémová hrozba v souvislosti s dluhovou krizí v měnové unii ustupuje. Řekl to dnes hlavní ekonom Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Pier Carlo Padoan.

K hospodářskému růstu se oblast jednotné evropské měny podle ekonoma vrátí až příští rok. Na letošní rok OECD předpokládá, že ekonomika eurozóny bude klesat, a to i přes oživení v mnoha členských zemích, včetně krizí sužovaného Portugalska.

Státy eurozóny by měly příští rok pokračovat ve fiskální konsolidaci. Mimo jiné by se měly zaměřit i na boj s vysokou nezaměstnaností, prohlásil podle agentury Reuters Padoan na konferenci v Lisabonu.

Podle údajů, které na konci srpna zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat, se míra nezaměstnanosti v eurozóně i celé Evropské unii v červenci ve srovnání s předchozím měsícem nezměnila. V zemích platících eurem zůstala na 12,1 procenta, v celé osmadvacítce pak na 11 procentech.

OECD na začátku září poznamenala, že vyhlídky vyspělých ekonomik se postupně zlepšují, zejména díky hospodářskému růstu v USA. Hospodářské oživení se podle tehdejšího sdělení dostavilo také do Evropy, kterou stále sužuje dluhová krize. OECD tehdy zároveň upozornila, že růst rozvíjejících se ekonomik naopak zpomaluje, takže nelze očekávat výraznější zrychlení růstu světového hospodářství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK