Airbus zvýšil odhad poptávky po letadlech na příštích 20 let

24.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. září (ČTK) - Evropský výrobce letadel Airbus zvýšil svůj dlouhodobý výhled vývoje globální poptávky po letadlech. V příštích 20 letech se má prodat 29.226 nových letadel pro osobní a nákladní přepravu a jejich hodnota bude dosahovat zhruba 4,4 bilionu dolarů (asi 84,6 bilionu Kč). To je o 3,6 procenta více, než Airbus předpokládal ve svém loňském výhledu.

Prodej letadel potáhne zejména poptávka z rozvíjejících se trhů, v čele s Čínou. Do roku 2032 se má počet letadel v provozu pak zdvojnásobit na 36.560.

Letecká přeprava se bude podle Airbusu v příštích letech zvyšovat tempem 4,7 procenta ročně. K růstu přitom podle firmy přispívá několik faktorů: je to hlavně růst střední třídy, větší koncentrace obyvatel do měst, migrace a také turistika. Agentura Reuters uvedla, že z regionů bude mít hlavní podíl na růstu oblast Asie a Tichomoří, která by do roku 2032 měla překonat Evropu a Severní Ameriku a stát se zároveň největším leteckým trhem.

Svůj dlouhodobý výhled letos mírně zvýšil i konkurenční Boeing, jeho odhad je však výrazně vyšší. Boeing očekává, že pronajímatelé a přepravci budou potřebovat 35.280 nových letadel a do roku 2032 se flotila komerčních letadel v provozu zvýší na 41.240. Asie, Latinská Amerika a Blízký východ se na celkovém počtu nově dodaných letadel mají podílet z 60 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK