Maďarská centrální banka snížila základní úrok na nové minimum

24.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 24. září (ČTK) - Maďarská centrální banka dnes snížila základní úrokovou sazbu o dalších 0,2 procentního bodu na nové minimum 3,6 procenta. Pokračuje tak v uvolňování měnové politiky. Před necelým týdnem se americká centrální banka překvapivě rozhodla dál pumpovat do tamní ekonomiky levné peníze, které v minulosti podpořily i rozvíjející se trhy. Maďarská ekonomika ale zůstává slabá a inflace se teď pohybuje na nejnižší úrovni za 39 let.

Maďarská centrální banka se pro snížení základního úroku rozhodla počtrnácté v řadě. Základní sazba se tak podle agentury Reuters dostala na dosah rozmezí, kde již analytici ani banka nevidí prostor pro další snižování.

Guvernér centrální banky György Matolcsy, který je blízkým spojencem maďarského premiéra Viktora Orbána, v létě uvedl, že banka by mohla snižování sazeb ukončit, jakmile se úroky dostanou do rozmezí od tří do 3,5 procenta. Analytici očekávají, že centrální banka snižování základní sazby ukončí, až úrok klesne na 3,25 procenta.

Centrální banka má přitom v současnosti k nižším úrokovým sazbám prostor. Míra inflace totiž díky vládnímu snížení nákladů domácností na energie činí 1,3 procenta, zatímco míra nezaměstnanosti zůstává nad deseti procenty.

Premiér Orbán, kterého příští rok čekají volby, tvrdí, že úrokové sazby jsou i přes dosavadní podstatné snížení stále příliš vysoké. Nižší základní úrok by mu totiž mohl pomoci podpořit ekonomický růst, což by byla vítaná zpráva před volbami, které se čekají příští rok na jaře.

Budapešť očekává, že maďarská ekonomika příští rok vykáže dvouprocentní růst. To by bylo nejrychlejší tempo od roku 2010, kdy se Orbán ujal moci. Analytici počítají s růstem o 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK