Pražské letiště během léta odbavilo nejvíc letadel od roku 2008

24.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Pražské letiště Václava Havla během letošního léta odbavilo nejvíc letadel od roku 2008, kdy poptávka po letových službách začala klesat. Celkem od začátku června do konce srpna 2013 šlo celkem o bezmála 38.000 startů a přistání, což proti stejnému období loňska představuje nárůst o 3,5 procenta. ČTK to dnes řekl mluvčí Řízení letového provozu (ŘLP) Richard Klíma. Celkový letecký provoz nad Českou republikou vzrostl během letních měsíců o 1,1 procenta.

Na pražském letišti Václava Havla byl provoz nejsilnější právě v roce 2008, uvedl Klíma s tím, že tehdejší hodnoty počtu pohybů letadel ty současné výrazně převyšovaly. Od června do srpna tehdy ŘLP na letišti zaznamenalo na 51.000 startů a přistání.

Vloni se pražské letiště potýkalo s 13procentním poklesem počtu odbavených letadel. Rok před tím se množství startů a přistání snížilo o 3,3 procenta s tím, že ale celkový počet cestujících, kteří letištěm prošli, vzrostl kvůli odbavování větších strojů o dvě procenta.

Nejvýznamnějšími zákazníky státního pdniku Řízení letového provozu nejsou letadla směřující na některé z tuzemských letišť ale tranzitující stroje, které Českem pouze prolétají. Největším zákazníkem, kterému tuzemští dispečeři poskytují navigační služby, a tudíž i nejvíce zastoupenou leteckou společností na českém nebi, je dlouhodobě německá Lufthansa. Za ní následují Emirates, Air Berlin a British Airways.

Státní podnik Řízení letového provozu České republiky vznikl v lednu 1995. Vloni na poskytování letových služeb a činností spojených s výcvikem dispečerů vydělal 336 milionů korun při tržbách na úrovni 3,2 miliardy Kč.

Zhruba miliardu korun chtěl podnik investovat do nákupu nového naváděcího systému, který měl nahradit stávající systém Eurocat 2000, který údajně přestává vyhovovat současným potřebám. Dnes ale oznámil, že stávající jednací řízení ruší a do budoucna se rozhodne, zdali na nové zařízení nevypíše otevřené výběrové řízení. Až dosud ŘLP dodavatele vybíral na základě jednacího řízení s předem vytipovanými výrobci. V závěrečné fázi o dodávce jednal s evropskými společnostmi Indra a Thales.

ŘLP poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru České republiky a na letištích Praha - Ruzyně, Brno - Tuřany, Ostrava - Mošnov a Karlovy Vary. Prostřednictvím konzultací a školení se podílí i na řízení provozu na Kanárských ostrovech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK