Rosněfť kupuje podíl italského Enelu v ruské plynárenské firmě

24.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 24. září (ČTK) - Největší ruský producent ropy, společnost Rosněfť, se dohodla na převzetí nepřímého podílu, který v ruském producentu zemního plynu SeverEnergia drží italský Enel. Hodnota transakce podle Rosněfti dosahuje 1,8 miliardy dolarů (asi 34,6 miliardy Kč) a ruský podnik si chce jejím prostřednictvím upevnit přítomnost na ruském trhu se zemním plynem.

SeverEnergia je společný podnik na těžbu zemního plynu a má aktivity na severu Ruska. Nadpoloviční podíl v něm drží společný podnik ruských energetických gigantů Novatek a Gazprom Něfť. Zbylých 49 procent vlastní Arctic Russia, což je společný podnik italských podniků Eni a Enel. Eni má v Arctic Russia 60 procent a Enel 40 procent.

Rosněfť uvedla, že díky převzetí podílu v Arctic Russia se podíl, který bude Rosněfť nepřímo držet v SeverEnergia, zvýší 19,6 procenta.

Státní Rosněfť, kterou vede dlouhodobý spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin, chce do roku 2020 zvýšit svůj podíl na domácím trhu se zemním plynem na až 22 procent ze současných asi devíti. Firma tak v nedávné době rozšiřovala svoje plynárenské aktivity a převzala několik společností včetně ruské plynárenské společnosti Itera.

"Byznys se zemním plynem je jednou z priorit společnosti z hlediska strategického rozvoje," uvedl Sečin, jehož citovala agentura Reuters. "Akvizice podílu ve společnosti SeverEnergia vytvoří multiplikační efekt k dalšímu růstu," poznamenal.

Italský Enel je nejzadluženějším poskytovatelem veřejných služeb v Evropě. Společnost se zavázala, že do konce příštího roku prodá majetek za šest miliard eur, aby si vylepšila účetní rozvahu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK