Plzeň modernizuje úpravnu vody za 1,1 mld. Kč, bude za 2,5 roku

25.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 25. září (ČTK) - Plzeň dnes zahájila deset let připravovanou rekonstrukci a modernizaci úpravny vody na Homolce za 1,1 miliardy korun. Jde o klíčový projekt města, který zajistí zásobování občanů pitnou vodou a zvýší její kvalitu; zároveň se posílí výkon současného zařízení, řekl ČTK primátor Martin Baxa (ODS). Podle něj je stavba, která skončí v březnu 2016, prioritou radnice. EU uhradí 60 procent nákladů.

Od roku 2011 má plzeňská úpravna vody výjimku Krajské hygienické stanice v Plzni. "Voda je sice pitná, ale pokud by se úpravna nerekonstruovala, obtížně bychom získávali další výjimku," uvedl Baxa.

O doplnění technologie uvažuje radnice od roku 2004 kvůli výskytu některých nebezpečných látek, což nyní řeší provizorně. Na provoz úpravny má město od hygieniků výjimku do září 2014. "Nedošlo k zásadní změně kvality pitné vody, ale musíme připustit, že do surové vody z řeky se dostává kde co, například pesticidy, zbytky léčiv, antikoncepce a mangan," řekl Jan Kretek z Vodárny Plzeň. Hygiena požaduje, aby všechny tyto látky umělo nové městské zařízení filtrovat. Dlouhodobě sledované ukazatele, železo, hliník, zákaly a veškeré organické látky, udržuje firma v pitné vodě na stejných i lepších hodnotách.

Dlouhodobě významným a častým problémem razantní a rychlé změny jakosti surové vody z řeky Úhlavy je podle Baxy srážková činnost. Proto je cílem projektu zajistit kvalitu pitné vody a stanovit výkon úpravny vody na maximálně 1000 litrů za sekundu, řekl.

Návrh rekonstrukce úpravny vody je z roku 2007. "Stanovil čtyři základní doporučení. Změnu výkonu úpravny pro dlouhodobý výhled, doplnění a opravu strojních a elektrických zařízení, stavební úpravy související s doplněním technologické linky, rekonstrukce a sanace stavebních konstrukcí a zajištění kvality pitné vody v parametrech daných vyhláškami," uvedl šéf útvaru koordinace evropských projektů Erich Beneš. Kvůli rychlému a nutnému řešení radnice rozhodla, že rekonstrukce bude postupovat tak, aby především zajistila kvalitu pitné vody.

Přestavba zahrnuje obnovu a rozšíření technologie, hlavně filtrace, která už je zastaralá. Využijí se současné budovy bez přístaveb, protože úpravna byla navržená na výrobu 1,5 metru krychlových za sekundu, ale při současné spotřebě je výkon třetinový.

Na rekonstrukci město získalo 674 milionů korun z Fondu soudržnosti EU a 40 milionů Kč ze Státního fondu životního prostředí.

První úpravna vody v Plzni s kapacitou 450 litrů za sekundu byla založená na principu vícestupňové filtrace a vznikla v roce 1926. Další s výkonem 500 l/s byla postavena v roce 1969; před 20 lety dokončilo město poslední s výkonem 1000 l/s. Technologie má dvoustupňovou separaci s chemickým srážením síranem hlinitým. Skládá se ze sedimentačních nádrží a pískových filtrů. Byla rozšířena o ozonizaci, ztvrzování a hygienické zabezpečení společné pro obě úpravny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK