Schodek rozpočtu Francie ve 2014 klesne, zadlužení ale stoupne

25.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 25. září (ČTK) - Francouzská vláda dnes představila rozpočet na příští rok, který sice počítá se snížením rozpočtového schodku na 3,6 procenta hrubého domácího produktu, ale zároveň očekává zvýšení zadlužení na rekordních 95,1 procenta HDP. Vláda sníží příští rok výdaje o 15 miliard eur (388,6 miliardy Kč), domácnosti zaplatí víc na daních a naopak firmám se jejich daňová zátěž mírně sníží. Rozpočet má podle vlády posílit konkurenceschopnost a růst, ale podle analytiků určitě vyvolá i odpor voličů.

Letos má rozpočtový schodek činit 4,1 procenta HDP a dluh 93,4 procenta HDP. Kvůli vyššímu zadlužení se náklady na obsluhu dluhu příští rok zvýši na 46,7 miliardy eur z letošních 45 miliard eur.

Ekonomika má podle návrhu rozpočtu vzrůst o 0,9 procenta. Letos se podle odhadů HDP zvýší jen o 0,1 procenta.

Vláda v příštím roce zvýší prodejní daň, která by měla přinést rozpočtu šest miliard eur. O další tři miliardy eur se mají zvýšit příjmy rozpočtu z dodatečných daní a opatření pro boj proti daňovým únikům.

Vláda rovněž změnila politiku firemních daní, zrušila některé paušální poplatky a představila novou daň, která vychází z provozního zisku. U ročních mezd přesahujících jeden milion eur pak zavádí 75procentní daň. Sazba však zahrnuje příspěvky na sociální zabezpečení a odvody firmy za zaměstnance.

Celkově má zůstat zdanění firem v příštím roce stabilní. Pokud se však vezmou v úvahu daňové úlevy ve výši deseti miliard eur určené pro zvýšení konkurenceschopnosti, bude zátěž menší, napsala agentura Reuters.

Vysoká rada pro veřejné finance, která je nezávislým orgánem pověřeným vydávat názory k rozpočtům a výhledům růstu, se domnívá, že odhad růstu na příští rok je dosažitelný. Rozpočtové cíle vlády jsou však podle ní optimistické, hlavně kvůli riziku nadhodnocení příjmů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK