Další společnost dostala pokutu ve skandálu se sazbou LIBOR

25.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 25. září (ČTK) - Velká makléřská společnost ICAP dostala pokutu 87 milionů dolarů (1,7 miliardy Kč) v rámci skandálu s manipulací Londýnské mezibankovní úrokové sazby (LIBOR). Americké úřady také obvinily tři bývalé zaměstnance společnosti z údajného podílu na manipulaci. Sazba LIBOR je důležitým ukazatelem vývoje většiny úrokových sazeb a ovlivňuje trh v hodnotě bilionů dolarů.

Podle agentury AP je ICAP čtvrtou finanční společností, která v celosvětovém skandálu ohledně této sazby dostala pokutu. ICAP je největším světovým zprostředkovatelem obchodů mezi bankami.

Americká Komise pro obchodování futures kontraktů (CFTC) uvedla, že společnost se do manipulací se sazbou LIBOR zapojila od října 2006 do ledna 2011. Evropské části ICAP pak tato americká komise spolu s britským úřadem FCA nařídily zaplatit 65 milionů dolarů, respektive 14 milionů liber na urovnání obvinění.

Americké ministerstvo spravedlnosti zároveň obvinilo tři bývalé makléře ICAP Darrella Reada, Daniela Wilkinsona a Colina Goodmana z podvodu a zločinného spolčení za účelem podvodu.

Sazby LIBOR a ostatní referenční sazby jsou klíčovými indikátory pro většinu úrokových sazeb v obchodním styku. LIBOR denně stanovuje Britská bankovní asociace na základě informací, které obdržela od bank. Nedávné skandály s tvorbou sazby ale ukázaly, že některé banky předkládaly nepravdivé údaje, aby získaly výhody na trhu. V průběhu letošního roku se rozhodlo, že o agendu související s tvorbou sazby se bude starat burzovní společnost NYSE Euronext.

Britské banky Barclays Bank a Royal Bank of Scotland a švýcarská banka UBS již za urovnání sporů v souvislosti s manipulací s LIBOR dohromady zaplatily 2,5 miliardy dolarů.

ICAP, kterou vede jeden z nejbohatších londýnských obchodníků, je podle agentury Reuters první společností tohoto druhu potrestanou za manipulaci s úrokovými sazbami typu LIBOR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK