PSA nehodlá do roku 2016 zavírat žádné další továrny ve Francii Opakovaná zpráva. --------------------

25.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 25. září (ČTK) - Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën dnes slíbila odborářům, že v letech 2014 až 2016 nezavře žádnou další domácí továrnu. Společnost se tak snaží přimět zástupce zaměstnanců k souhlasu s dalšími úspornými opatřeními, například omezením mezd, jež mají zvýšit konkurenceschopnost podniku. Loni firma oznámila, že ve Francii propustí zhruba 8000 zaměstnanců a uzavře továrnu v Aulnay-sous-Bois na severním předměstí Paříže.

Automobilka dnes rovněž slíbila, že její produkce ve Francii v příštích třech letech dosáhne milionu vozů ročně. To představuje nárůst o 7,5 procenta ve srovnání s předpokládanou letošní produkcí. PSA hodlá během příštích tří let investovat do francouzských továren 1,5 miliardy eur (39 miliard Kč). Každý rok chce v těchto závodech spustit výrobu nejméně jednoho nového modelu, píše agentura DPA.

PSA patří mezi podniky, na které měl největší dopad kolaps evropského automobilového trhu. Celosvětový prodej automobilky se loni kvůli slabé poptávce v Evropě propadl o 16,5 procenta na 2,97 milionu vozů.

PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem aut v Evropě. Firma působí také v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.

Automobilový trh v Evropě se dostal pod silný tlak kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku. Evropští spotřebitelé kvůli stoupající nezaměstnanosti omezili nákupy dražšího zboží, jako jsou právě automobily.

Šéf Volkswagenu Martin Winterkorn tento měsíc na frankfurtském autosalonu uvedl, že v Evropě by mohlo být uzavřeno zhruba deset automobilových továren. Upozornil však, že sám Volkswagen produkci snižovat nemusí, neboť stále těží ze silného růstu poptávky ve Spojených státech, Číně a Rusku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK