Akcie v USA kvůli rozpočtovým jednáním klesly, dolar oslabil

26.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. září (ČTK) - Akcie ve Spojených ve středu pokračovaly v poklesu a širší index S&P 500 ztrácel již pátou seanci za sebou. Bylo to jeho nejdelší ztrátové období od konce loňského roku. Důvodem jsou rozpočtová jednání v USA, která se dostala do slepé uličky. Ztrácely také akcie maloobchodního řetězce Wal-Mart.

Index Dow Jones oslabil o 0,40 procenta na 15.273,26 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,27 procenta, na 1692,77 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 0,19 procenta a uzavřel na 3761,10 bodu.

Před americkým Kongresem jsou nyní dva důležité termíny: už do 1. října musejí politici schválit zákon o financování státních agentur a do 17. října je pak nutné schválit také zvýšení limitu zadlužení, jinak USA hrozí nedostatek peněz na úhradu splatných závazků.

Akcie maloobchodní společnosti Wal-Mart oslabily o 1,5 procenta. Ke ztrátám přispěla zpráva agentury Bloomberg, podle které firma na toto a příští čtvrtletí omezuje objednávky u dodavatelů. Provozovatel výletních plaveb Carnival pak oslabil o 5,3 procenta kvůli zhoršení výhledu akcií od několika makléřských firem.

Jednání v Kongresu stáhla dolů i dolar, neboť investoři se obávají, že vládní úřady budou muset příští týden zavřít a zemi hrozí platební neschopnost. Euro podpořila nejnovější statistika z eurozóny. Důvěra spotřebitelů v Německu byla nejvýše za šest let a spotřebitelská nálada v Itálii byla nejsilnější za více než dva roky.

V závěru obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,3524 USD a k jenu o 0,1 procenta na 133,14 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,3 procenta na 98,48 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK