JPMorgan prý jedná s vládou o urovnání vyšetřování za 11 mld. USD

26.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. září (ČTK) - Americká investiční banka JPMorgan Chase & Co jedná s tamní vládou o urovnání vyšetřování kvůli prodeji hypotečních cenných papírů. Celkem by měla za urovnání sporu zaplatit 11 miliard USD (210,4 miliardy Kč), z toho sedm miliard v hotovosti. Další čtyři miliardy obdrží zákazníci formou různých úlev. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters.

Rozhovory ale ještě nejsou u konce, celková částka se tak ještě může změnit, dodal zdroj. Účastníky jednání jsou vedle zástupců banky také ministerstvo spravedlnosti, Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), ministerstvo bydlení a rozvoje měst a rovněž generální prokurátor státu New York.

JPMorgan je podle výše aktiv největší bankou v USA. Částka za urovnání je vysoká, podle zdroje ale zvládnutelná. Firma loni hospodařila s čistým ziskem 21,3 miliardy USD a analytici očekávají, že letos jí zisk ještě vzroste. Čistý majetek banky, tedy účetní hodnota majetku minus závazky, na konci června činil zhruba 209 miliard dolarů.

Americké úřady v roce 2011 obvinily banku JPMorgan a řadu dalších předních finančních ústavů, že prodávaly hypoteční cenné papíry nepřijatelně nízké kvality. JPMorgan prý výrazně nadhodnocovala schopnost dlužníků splatit hypoteční úvěry, na kterých byly tyto cenné papíry založeny. Po příchodu hypoteční krize se hodnota těchto cenných papírů prudce snížila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK