Řecko se obejde bez dalšího záchranného úvěru, tvrdí ministr

26.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. září (ČTK) - Řecko nepotřebuje třetí záchranný úvěr a své potřeby dokáže pokrýt bez dalšího zatížení svých současných věřitelů, pokud se mu podaří vyjednat lepší podmínky pro splácení současného dluhu a vrátit se příští rok na dluhopisové trhy. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl místopředseda vlády a ministr zahraničí Evangelos Venizelos.

Ministr uvedl, že jeho země nechce způsobit svým partnerům v EU ani Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) žádné ztráty. "Velmi dobře chápeme, jak obtížné je pro každou vládu souhlasit s oddlužením. Náš požadavek není oddlužení. Je to dodatečná úprava podmínek dluhu, bez dodatečných nákladů pro naše institucionální partnery," řekl Venizelos.

Řecko již dostalo od EU a MMF dva balíky úvěrové pomoci v celkové výši 240 miliard eur (6,2 bilionu Kč). Výměnou za pomoc muselo přistoupit k masivním škrtům, které ale mají negativní dopady na ekonomiku. Země se teď už šestým rokem nachází v recesi, nezaměstnanost se blíží 28 procentům a mezi mladými činí až 60 procent.

V poslední době se objevují zprávy, že Řecko v příštích dvou letech bude potřebovat dalších deset až 12 miliard eur. Eurozóna by měla rozhodnout o třetím úvěru pro Řecko v listopadu, až zahraniční inspektoři dokončí hodnocení plnění slíbených reforem.

Venizelos, který vyjednával předchozí odpis dluhu, dodal, že Řecko nyní neuvažuje o další pomoci. Chce si pokrýt své potřeby návratem na dluhopisové trhy v příštím roce a vyjednáním změn výše úrokových sazeb a prodloužení splatnosti současného dluhu.

Státní dluh Řecka dosahuje asi 330 miliard eur. Ve srovnání s dluhem Německa, Itálie a Francie je nízký, avšak v poměru k velikosti ekonomiky, která nyní patří mezi menší v EU, je obrovský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK