Koruna v očekávání dnešního jednání ČNB stagnuje

26.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Česká měna v očekávání dnešního jednání bankovní rady České národní banky (ČNB) dopoledne stagnovala. Kurz k euru k 10:15 zůstal na hodnotě 25,86 Kč/EUR ze středečního podvečera. K dolaru koruna posílila o jeden haléř na 19,14 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Bankovní rada ČNB se sejde k jednání o měnové politice a čeká se především na to, zda sáhne k devizovým intervencím. O těch se hlasovalo už v srpnu, ale tehdy návrh neprošel.

Koruna po středečním mírném posilování podle analytika Patrie Tomáše Vlka ráno ještě lehce posílila, ale během dopoledne se kurz vrátil ke středečním hodnotám. Jen lehce kolísají rovněž ostatní středoevropské měny. "Ale forint i zlotý mají spíše tendenci ztrácet. Vliv na ně může mít negativní úvod na evropských akciích. Žádné zajímavé zprávy ze střední Evropy tu zatím nejsou," poznamenal Vlk.

Podle něj převažuje přesvědčení, že k žádné akci ČNB dnes nedojde. Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák má však poněkud odlišný názor. "Osobně se domnívám, že by dnes intervence mohly, byť těsně, projít. Jaký bude dopad na korunu? V případě schválení intervencí čekejme rychlé oslabení koruny k hladině 26 Kč/EUR a výše. V případě, že intervence schváleny nebudou, posílí koruna k hladině 25,70 Kč/EUR a níže," odhadoval.

Bankovní rada ČNB své rozhodnutí zveřejní ve 13:00. Tisková konference je naplánovaná na 14:30.

Kurz dolaru k euru zůstal nad hranicí 1,3500, kolem 10:15 byl 1,3510 USD/EUR. "Žádné zásadní zprávy nyní obchodování neovlivňují. Na odpoledne jsou však naplánovány komentáře centrálních bankéřů z ECB i Fedu a vyjde i několik amerických dat," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK