Pražský akciový trh dopoledne mírně ztrácel

26.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne mírně rozšířila středeční ztráty. Index PX kolem 11:30 oslabil o 0,06 procenta na 959,71 bodu. Burzu dolů táhly hlavně akcie Telefóniky a ČEZ, největší ztráty postihly cenné papíry mediální firmy CME. Dařilo se naopak akciím NWR.

Pražská burza otevřela růstem, zatímco západoevropské burzy klesaly kvůli nejistotě kolem blížícího se dluhového stropu v USA, uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. Burza později o zisky přišla. "Investoři vyčkávají na odpolední porci makrodat z USA a na další vývoj jednání amerických zákonodárců o veřejném rozpočtu," dodal Mokoš.

Cenné papíry CME spadly o téměř dvě procenta na 99,75 koruny. Akcie Telefóniky, které zatím obstaraly zhruba polovinu všech obchodů, odepsaly 1,02 procenta na 300,10 koruny.

Cena akcií ČEZ se snížila o 0,28 procenta na 495,60 koruny. Šéf pro strategii skupiny ČEZ Pavel Cyrani ve středu uvedl, že investice v následujících letech firma zvažuje s ohledem na vývoj cen elektřiny. Připustil riziko odpisů u plynových elektráren a potvrdil, že otázka změny dividendové politiky kvůli Temelínu není alespoň další čtyři roky na pořadu dne.

Se ziskem 1,72 procenta na 29,50 koruny se obchodovaly akcie NWR. Středeční ztráty korigovaly i obě bankovní emise. Akcie Erste Bank rostly o 0,18 procenta na 609,90 koruny a cenné papíry Komerční banky o 0,17 procenta na 4157 korun. Provozní ředitel Komerční banky Pavel Čejka uvedl, že očekává návrat růstu tržeb banky v příštím roce díky oživení úvěrové aktivity, dodal Mokoš.

Aktivita investorů je zatím minimální. Do 11:30 se uskutečnily obchody jen za zhruba 94 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK