Čína zavádí nová opatření k uvolnění úrokových sazeb

26.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 26. září (ČTK) - Čína zavádí nová opatření, která mají přispět k uvolnění tvorby úrokových sazeb. Peking tak nově umožní bankám stanovovat úroky z úvěrů na základě tržní referenční sazby a v rámci snah o liberalizaci trhu s úrokovými sazbami u vkladů brzy umožní bankám vydávat vkladové certifikáty.

Představitelé Číny se snaží druhou největší ekonomiku světa nasměrovat k růstu, který bude záviset hlavně na domácí spotřebě. Chtějí také, aby tržní síly postupně hrály v ekonomice větší roli.

"Budeme trvale prosazovat reformu směrem k tržně orientovaným úrokovým sazbám," sdělil na webových stránkách centrální banky (PBOC) její viceguvernér Chu Siao-lien. Podle agentury Reuters nicméně dodal, že je to dlouhodobý úkol a žádné bližší časové podrobnosti neuvedl.

Centrální banka již v červenci zrušila minimální sazbu na bankovní úvěry, banky však stále při stanovování úroků z úvěrů vycházejí z této sazby. Oficiální roční výpůjční sazba je teď na šesti procentech. Rozhodnutí zrušit minimální sazbu se považuje spíše za symbolický krok, který by ale měl být předzvěstí odstranění limitu úrokových sazeb u vkladů, což však bude obtížnější úkol a bude trvat déle.

Chu také poznamenal, že vydávání vkladových certifikátů na mezibankovním trhu a expanze dluhových produktů s tržní cenou vytvoří podmínky pro stabilní a postupnou liberalizaci úrokových sazeb z vkladů.

Vkladové certifikáty poskytnout bankám přístup k velkému objemu finančních prostředků za relativně stabilní náklady. Stanou se tak alternativou k půjčkám na mezibankovním trhu, kde mohou být náklady velmi nestabilní, což se ukázalo třeba letos v červnu, kdy nízká likvidita vyhnala krátkodobé sazby až na téměř 30 procent.

Centrální banka upozornila, že na uvolnění tvorby úroků u vkladů bude muset ještě hodně pracovat. Mimo jiné je třeba vytvořit systém pojištění vkladů. Podle analytiků je centrální banka obezřetná, protože se obává, že uvolnění depozitní sazby jí sníží zisk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK