Růst v americkém sektoru služeb v září zpomalil

03.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. října (ČTK) - Tempo růstu v americkém sektoru služeb v září zpomalilo ze srpnového osmiletého maxima. Přispěl k tomu zejména prudký pokles tržeb a nových objednávek, slabší ale bylo i najímání nových zaměstnanců. Plyne to z dnešních údajů institutu ISM, který sleduje aktivitu v americké ekonomice na základě průzkumů u nákupních manažerů ve firmách.

Celkový index aktivity ve službách klesl na 54,4 bodu ze srpnových 58,6 bodu. Srpnový údaj byl nejvyšší od prosince 2005. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že index klesne pouze na 57,4 bodu. Pokud je index nad 50 body, značí to růst aktivity v sektoru.

Dílčí ukazatel tržeb se snížil o sedm bodů na 55,1 bodu. Index zaměstnanosti klesl na 52,7 bodu z 57 bodů v srpnu a index nových zakázek se snížil o 0,9 bodu na 59,6 bodu.

Podle analytiků je znepokojivý hlavně údaj o zaměstnanosti v sektoru. Služby, kam spadá například maloobchod, stavebnictví, zdravotní péče anebo finančnictví, se na celkové zaměstnanosti v USA podílejí asi 90 procenty. Americká centrální banka (Fed) označila právě vývoj na trhu práce za jeden z nejdůležitějších ukazatelů při rozhodování o tom, kdy začne omezovat svůj štědrý stimulační program.

Zpráva ze sektoru služeb je v kontrastu s vývojem ve zpracovatelském průmyslu. Úterní zpráva ISM totiž ukázala, že aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu byla v září nejvyšší za téměř dva a půl roku a průmyslové firmy najímaly zaměstnance nejrychleji za posledních 15 měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK