Americké akcie v obavě z dlouhého ochromení vlády prudce klesají

03.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. října (ČTK) - Americké akciové trhy v polovině dnešního obchodování ztrácely přes jedno procento a výrazně už na ně doléhají obavy z delšího ochromení části vládních aktivit. Rýsuje se dlouhé patové období, protože strany v Kongresu a vláda nejeví ochotu ke kompromisu ohledně uvolnění financí pro vládu. Roste navíc riziko, že Kongres se v takové situaci nebude schopen dohodnout ani na mnohem důležitějším zvýšení dluhového stropu.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) oslaboval o 1,2 procenta na 14.953 bodů. Širší index S&P 500 klesal o 1,3 procenta na 1670 bodů, zatímco technologický trh Nasdaq ztrácel 1,5 procenta a jeho souhrnný index se pohyboval kolem 3754 bodů.

Vláda Spojených států nemá kvůli sporům obou stran v Kongresu již třetí den k dispozici peníze na běžný provoz. To znamená nucenou dovolenou pro statisíce státních zaměstnanců, uzavřené brány mnoha úřadů a institucí i přerušení řady státních programů. Prezident Barack Obama odmítl jakýkoli kompromis s republikány ovládanou Sněmovnou reprezentantů, což znamená, že pat může trvat delší dobu. Čím déle potrvá, tím spíš se to podle analytiků může podepsat na ekonomice.

Pokračování sporů mezi zákonodárci v USA by mohlo vést rovněž k neschopnosti zvýšit dluhový limit. Vládě by tak mohly dojít i peníze na splácení dluhů, což by mohlo poškodit ekonomiku a rozkolísat světové finanční trhy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK