Vláda: Bez zvýšení dluhového stropu v USA přijde hluboká krize

03.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. října (ČTK) - Pokud americký Kongres nezvýší v dohledné době federální dluhový limit, může tamní ekonomika v důsledku nesplácení dlužních závazků spadnout do nejhlubší poválečné krize. Pohrozilo tím dnes americké ministerstvo financí. Dalo přitom ale najevo, že to bude i jeho vlastní volba, protože se nebude snažit takovou katastrofu odvrátit tím, že by závazky vůči věřitelům splácelo přednostně na úkor ostatních výdajů.

Dnešní zpráva ministerstva vykresluje katastrofický scénář v případě, že by vláda přestala splácet své závazky v podobě úroků a jistiny veřejného dluhu, a vyhlásila by tím v podstatě platební neschopnost. "Nesplácení závazků by bylo bezprecedentní a mohlo by vést ke katastrofě. Negativní důsledky by pocítil celý svět, mohla by nastat finanční krize a recese, která by připomínala události roku 2008 nebo by byla ještě horší," píše se ve zprávě.

Ministerstvo už dříve uvedlo, že v rámci nynějšího dluhového stropu 16,7 bilionu dolarů (asi 313,2 bilionu Kč) si nebude moci půjčovat už 17. října. Pak bude hrozit, že Spojené státy neuhradí splatné závazky. Jednat o zvýšení dluhového stropu se ale zatím prakticky nezačalo, protože v Kongresu se teď vede spor o uvolnění financí pro vládu v novém fiskálním roce. Vláda má od 1. října kvůli tomu přísun peněz na běžný provoz zablokován a její služby jsou od té doby zčásti přerušené.

Ministerstvo ale ve skutečnosti může katastrofálnímu stavu platební neschopnosti zabránit tím, že bude ze svých běžných příjmů hradit splatné závazky věřitelům a odloží jiné platby, například sociální dávky nebo zdravotní výdaje. To ale vláda Baracka Obamy nehodlá. Jeden z činitelů ministerstva financí dnes novinářům řekl, že upřednostňovat platby věřitelům před jinými by nefungovalo a vláda takový přístup "zcela odmítá".

Někteří republikáni v Kongresu už právě takové upřednostňování ve světle katastrofických předpovědí navrhují. Analytici podle agentury Reuters vesměs věří, že ministerstvo se bude o takové upřednostňování alespoň snažit, dokud nenarazí na politicky citlivé bariéry, například kdyby muselo odložit platby penzí.

Pokud se nezvýší dluhový strop, bude mít vláda k dispozici pouze normální příjmy. V posledním roce se ale deficit rozpočtu, který se financuje novým dluhem, prudce snížil a za celý rok do září by měl podle odhadů klesnout pod 700 miliard dolarů. To je výrazně pod úroveň více než bilionu dolarů v předešlém roce.

Schodek tak tvořil jen asi čtvrtinu celkových příjmů ve srovnání s asi polovinou v prvních letech Obamovy vlády. Na splátky úroků z veřejného dluhu vláda pro nový fiskální rok vyčlenila 223 miliard dolarů, tedy necelou desetinu příjmů a šest procent plánovaných výdajů. V případě, že bude nutné vyrovnat jistinu splatného dluhopisu, může si na to vláda znovu půjčit, protože se tím státní dluh nezvýší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK