Koruna oslabila k euru na 25,54 Kč/EUR a k dolaru na 18,77 Kč/USD

04.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. října (ČTK) - Koruna dnes dopoledne mírně koriguje své zisky z předchozích dnů. V 11:00 oslabila proti čtvrtečnímu závěru k euru o dva haléře na 25,54 Kč/EUR a k dolaru o tři haléře na 18,77 Kč/USD. Vyplývá to z údajů ze serveru Patria Online.

"Koruna se po posílení v minulých dnech usazuje těsně nad 25,50 Kč/EUR," konstatoval analytik Patrie Tomáš Vlk.

Ráno s kurzem koruny podle něj ale lehce zahýbaly údaje o českém maloobchodu, který na tom byl v srpnu o něco lépe, než se čekalo. Podle Českého statistického úřadu srpnové tržby tuzemských obchodníků meziročně klesly o 0,3 procenta po červencovém růstu o čtyři procenta. K poklesu přispěl nižší počet pracovních dní a snížení prodeje v maloobchodě.

Česká národní banka zároveň zveřejnila záznam ze svého posledního měnového jednání, který podle Vlka vypovídá o rozpolcenosti bankovní rady v otázce devizových intervencí. "Většina se ale nakonec shodla, že pravděpodobnost zahájení intervencí zůstává vysoká a data signalizují odražení ekonomiky ode dna. Celkově tedy nejde o znatelný posun směrem k intervencím nebo od nich," uvedl analytik.

Euro k dolaru se po 11:00 obchodovalo na 1,3612 USD/EUR. Podle Vlka klíčovým tématem pro trhy zůstává otázka amerického rozpočtu. "Žádné řešení tu stále není. Na jednu stranu stoupají pochybnosti, zda přece jen politický pat nevyústí v náraz do dluhového stropu a dramatické osekání veřejných výdajů. Na druhou stranu jsou hlavně republikáni pod rostoucím tlakem, když hrozí, že se s trvající uzavírkou vlády proti nim obrátí veřejné mínění. Šance na odblokování je tedy stále značná a trhy evidentně nijak nepanikaří," dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK