USA kvůli financím odvolaly jednání o obchodní dohodě s EU

04.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. října (zpravodaj ČTK) - Washington kvůli zablokovaným americkým vládním financím zrušil druhé kolo jednání s Evropskou unií o transatlantické dohodě o volném obchodu, oznámil dnes večer evropský komisař pro obchod Karel De Gucht. Rozhodnutí USA označil za nešťastné, neznamená však prý odklon od cíle obou stran, kterým je uzavření smlouvy.

Rozhovory o významné a komplikované smlouvě, označované jako TTIP (Transatlantické obchodní a investiční partnerství) se měly odehrát v Bruselu příští týden. Zrušení De Guchtovi telefonicky oznámil šéf amerického Úřadu obchodního zmocněnce Michael Froman.

"Americká strana přislíbila poskytnout nám hned jak to bude možné další informace o tom, kdy a jak půjde uskutečnit další kontakt - včetně kola rozhovorů," uvedl eurokomisař. Dosažení dohody je i nadále podle De Guchta cílem obou stran jednání, neboť bude znamenat ekonomický přínos pro občany na obou stranách Atlantického oceánu.

Chystaná smlouva může podle odhadů přinést evropské ekonomice ročně až půl procenta hrubého domácího produktu, tedy asi 120 miliard eur (přes 3,1 biliardy korun). USA a EU se snaží domluvit na snižování či odstranění celních bariér a dalším vzájemném otevření trhu, který je už nyní největším na světě. Rozhovory začaly letos v červenci ve Washingtonu. Týmy diskutují o dvou desítkách oblastí.

Kritici chystané dohody upozorňují například na nedávné aféry s údajným rozsáhlým sledováním evropských telekomunikací ze strany amerických tajných služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK