Dosluhující Windows XP stále používá čtvrtina domácností

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Dosluhující verzi operačního systému od Microsoftu Windows XP stále používá čtvrtina tuzemských domácností a 32 procent firemních uživatelů. Microsoft přitom již za šest měsíců zcela ukončí jeho podporu. Uvedli to zástupci Microsoftu pro ČTK.

Celkový podíl Windows XP na trhu se podle manažera divize Windows českého Microsoftu Lukáše Křováka pohybuje kolem 29 procent, což představuje zhruba 850.000 počítačů. Ty se mohou stát po 8. dubnu příštího roku snadným terčem útoku. Microsoft totiž přestane vydávat opravy na objevené chyby a jakkoliv systém aktualizovat.

"Nelze očekávat, že do dubna 2014 klesne podíl systému Windows XP tak významně, že se mu přestanou útočníci věnovat. Naopak lze očekávat, že díky zpětné analýze aktualizací na podporované verze systémů Windows Vista, Windows 7 a 8 budou moci útočníci snadno napsat speciální nežádoucí software pro Windows XP, využívající zranitelnosti systému," podotkl Křovák.

Pokud půjde o zneužití chyby v operačním systému, mohou mít s ochranou počítače problémy i antivirové programy. "Windows XP byl uveden na trh v roce 2001. Za tu dobu se významně změnil IT trh, zároveň se objevily nové typy útoků a také nové technologie, které nelze již implementovat do 12 let staré verze," dodal Křovák.

Na ukončení podpory začnou reagovat také výrobci hardwaru a softwaru, kteří přestanou podporovat verze určené pro Windows XP. To je dnes již patrné, například nové procesory od Intelu již nemají podporu pro Windows XP.

Od uvedení Windows XP Microsoft přišel s dalšími třemi verzemi svého operačního systému. Nové verze Windows 7 a 8 jsou lépe zabezpečené a umožňují rychlejší práci s počítačem. Časovou úsporu Microsoft vyčíslil na několik minut denně, což představuje úsporu v řádu několika pracovních dnů za rok. Nové počítače s Windows mají vyšší výkon a také nižší spotřebu energie, což přináší další úspory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK