Koruna dopoledne stagnovala k euru i dolaru

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Česká měna dopoledne stagnovala k euru i dolaru. Kolem 11:00 byla koruna oproti pátečnímu závěru k oběma světovým měnám silnější o jeden haléř na 25,56 Kč/EUR a 18,80 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Dnešek přinesl několik sad statistických údajů týkajících se českého hospodářství. "Lze je hodnotit pozitivně zásluhou růstu průmyslové výroby. Trh počítal naopak s poklesem. Příznivý je navíc i výrazný růst nových zakázek, i když ze slabšího základu loňského srpna," sdělil analytik Patria Online Tomáš Vlk. "Obchodní bilance dojem nijak nezkazila, když vyšla podle očekávání a vývoz i dovoz stouply," doplnil.

Ačkoli přes kladně hodnocené výsledky koruna pouze stagnovala, dařilo se české měně podle Vlka lépe než dalším měnám ve střední Evropě. "Dopoledne lehce ztrácely. Nepříznivý je pro region především vývoj na hlavních trzích. Tam sledujeme zkraje týdne propad akcií v Evropě a větší poptávku po bezpečných dluhopisech," uvedl analytik.

Hlavním tématem dotýkajícím se finančních trhů ovšem podle něj zůstávají jednání o americkém rozpočtu. "Ačkoli před víkendem si trhy dělaly naděje na posun kupředu, přichází naopak vyhrocení rétoriky z obou stran. Neochota k ústupkům podporuje očekávání, že se vyjednávání protáhnou až k termínu, do kdy musí být navýšen dluhový limit," sdělil. Reakce dolaru na rozpočtová jednání v USA jsou zatím mírné. Dolar k 11:00 oproti pátku posílil na 1,3587 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK