Světová banka: Ukrajinská ekonomika bude letos opět stagnovat

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 7. října (ČTK) - Světová banka (SB) dnes zhoršila výhled ukrajinské ekonomiky na letošní rok z dosavadního jednoprocentního růstu na nulu. Ukrajina se v polovině loňského roku propadla do recese a její hrubý domácí produkt klesal i v celém letošním prvním pololetí. Ekonomiku, jejíž export se opírá hlavně o ocel, srazil propad globální poptávky po kovech.

"Očekáváme, že růst HDP se obnoví ve druhé polovině tohoto roku, nebude to ale stačit na překonání poklesu v prvním pololetí," uvedla na tiskové konferenci v Kyjevě analytička SB Anastasia Holovachová.

Ukrajinská ekonomika po loňském růstu o 0,2 procenta klesla v prvním čtvrtletí meziročně o 1,1 procenta a ve druhém o 1,3 procenta. Analytici podle agentury Reuters čekají letos růst maximálně o 0,1 procenta. Vláda však svůj odhad růstu HDP o 2,5 až 3,4 procenta zatím nezměnila a v rozpočtu na příští rok předpokládá růst o tři procenta.

Ukrajina je nyní v hledáčku ratingových agentur, které se obávají, že země ztratí schopnost splácet dluhy. Mezinárodní měnový fond jí už v roce 2011 zastavil úvěrový program v objemu 15 miliard dolarů. Vláda minulý týden sdělila, že si chce letos půjčit v zahraničí na splátky dluhů 1,5 miliardy dolarů a příští rok čtyři miliardy USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK