V září po předchozích poklesech na internetu větší nabídka práce

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Internetový pracovní trh v září vykázal poprvé po 18 měsících poklesů meziroční růst. Zaměstnavatelé na portálu Jobs.cz vystavili přes 20.000 pozic na plný nebo částečný úvazek, což bylo o 1,4 procenta meziročně více a o 2,5 procenta více než v srpnu. ČTK o tom dnes informovala firma LMC, která portál provozuje.

Nárůst u pozic na plný úvazek je zatím podle LMC velmi mírný, oživení se ve větší míře na pracovním trhu promítne až s odstupem několika měsíců. "Zaměstnavatelé však navzdory přetrvávající opatrnosti hledají způsoby, jak flexibilně zvýšit své kapacity a připravit se na slibné předvánoční období. Odráží se to především v počtu brigádnických míst, kterých firmy v září obsazovaly nejvíce od propuknutí krize před pěti lety," uvedl analytik LMC Tomáš Ervín Dombrovský.

Počet dostupných uchazečů o zaměstnání zůstává podle něj velmi vysoký a jejich skladba vzhledem k poptávce je stále nevyvážená. Přesto současný vývoj zavdává příčinu k mírnému optimismu ohledně vývoje nezaměstnanosti do konce roku, dodal.

Počet nových míst na částečný úvazek překročil tisícovku, jejich podíl (5,1 procenta) však nadále zůstává jedním z nejnižších v rámci EU. Počet míst vhodných pro absolventy v září činil 3700, o 4,1 procenta více než v srpnu, ale o 0,4 procenta méně než před rokem. Firmy prostřednictvím Jobs.cz v září obsazovaly také 6952 brigád, o skoro desetinu více než o měsíc dříve a o 15 procent meziročně více.

Uchazeči o zaměstnání na vystavené pozice zaslali celkem 544 tisíc reakcí, o 15,1 procenta více než v srpnu a o 6,9 procenta více než ve stejném období loni. Aktivita kandidátů byla druhou nejvyšší od počátku letošního roku. Příčinou je dlouhodobě zvýšená nezaměstnanost, ukončení některých sezonních prací a nástup většiny letošních absolventů na pracovní trh.

S ohledem na přetrvávající ostrou konkurenci mezi uchazeči v některých oborech a profesích je zřejmé, že nadále zůstane palčivým problémem dlouhodobá nezaměstnanost. Zvláště ve věkové skupině nad 50 let a u lidí s nižším dosaženým vzděláním. "V odvětvích, jež už nyní rostou a mají potenciál absorbovat velký počet nových zaměstnanců, je uchazečů řádově méně než v oborech, které procházejí horším vývojem. Nejmarkantnější rozdíl je v tomto ohledu mezi technickými profesemi na jedné straně a administrativou či ekonomicky zaměřenými profesemi na straně druhé," dodal Dombrovský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK