Banky vytvoří propojený systém pro rychlou komunikaci na trzích

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. října (ČTK) - Osm velkých světových bank spolu s informačními společnostmi Thomson Reuters a Markit dnes uvádějí do provozu síť vzkazové služby založenou na propojení svých interních systémů rychlé komunikace na finančních trzích. Je to ambiciózní útok na faktický monopol agentury Bloomberg na zprostředkování běžné komunikace na trzích, napsal dnes list Financial Times na svém webu.

 

Vzkazové sítě bank Goldman Sachs, Deutsche Bank, Citigroup, Credit Suisse, Barclays, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch a makléřské firmy GFI Group propojí britská datová služba Markit do jediného systému, který budou moci účastníci používat bezplatně. Rychlé vzkazy na soukromých sítích se staly jedním z hlavních způsobů, jímž si aktéři na trzích vyměňují informace. Propojení dosud izolovaných sítí by bankám mělo ušetřit náklady.

Dosud rychlé komunikaci na trzích vládne Bloomberg, který přes své terminály umožnil uživatelům vzájemně komunikovat už před 20 lety, kdy ještě nebyl internet všeobecně rozšířený. Pro některé banky je vzkazový servis a sociální síť kolem něj hlavním důvodem pro pronajímaní terminálů po 20.000 dolarech ročně (asi 376.000 Kč). Mezi bankami se kvůli tomu terminálům Bloomberg říká "hodně drahý Facebook".

"Pro některé banky to je neuvěřitelně drahá vzkazová služba. Říkají, že utrácíme za Bloomberg 120 milionů dolarů ročně. S tím se musí něco dělat," řekl FT manažer jedné firmy v oboru tržní infrastruktury.

Systém firmy Markit bude fungovat jako ústředna, která umožní uživatelům připojovat se k systémům jiných bank, aniž budou muset opustit své vlastní zabezpečené interní systémy. Vzkazy v systému uvidí jen odesílatel a příjemce a obsahy vzkazů se nebudou nikdy uchovávat.

Podle pozorovatelů bude největším problémem vytvořit takzvaný"síťový efekt", kdy je hodnota služby tím vyšší, čím více lidí ji používá. "Počet společností, které do toho vstoupily, je významný. Podle nás to bude revoluční záležitost," řekl šéf Markit Lance Uggla. Jeho firma nyní jedná o přistoupení dalších finančních institucí, včetně penzijních a hedgeových fondů, a kontaktovala s nabídkou i Bloomberg.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK