Americké akcie zahájily poklesem, trh se bojí politického patu

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. října (ČTK) - Americké akciové trhy zahájily týden novým poklesem. Investory znervózňuje vlekoucí se ochromení federální vlády a na Wall Street zejména narůstají obavy z toho, že se politici nebudou schopni dohodnout na zvýšení dluhového stropu.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) ztrácel 0,5 procenta a pohyboval se kolem 15.000 bodů. Širší index S&P 500 oslabil stejným tempem na 1684 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se nacházel kolem 3786 bodů se ztrátou 0,6 procenta. Americké trhy v minulých dvou týdnech oslabovaly a zčásti se v tom odrážely obavy z dopadu rozpočtových sporů.

Americká vláda nemá kvůli sporům od minulého úterý peníze na běžný provoz a žádné řešení patové situace není v dohledu. Trh se obává, že v případě prodlužování této situace by to mohlo mít negativní dopady na ekonomiku. Mnohem horší následky by ale mohlo mít, pokud se politici nedohodnou na zvýšení limitu federálního zadlužení, protože 17. října má vláda narazit na dluhový "strop" a nebude mít dost peněz na vyrovnání všech závazků.

Analytici ale vesměs stále předpokládají, že na poslední chvíli se politici dohodnou. "Trh se samozřejmě oddává některým zbytečným obavám, zároveň se ale připravuje na období zveřejňování firemních výsledků," řekl agentuře Reuters Peter Cardillo, hlavní ekonom newyorské firmy Rockwell Global Capital.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK