EK zkoumá údajné manipulace s devizovými kurzy

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. října (ČTK) - Údajnými manipulacemi na devizovém trhu se zabývá rovněž Evropská komise. Uvedl to dnes unijní komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Švýcarský regulátor finančního sektoru Finma již v pátek oznámil, že vyšetřuje několik švýcarských bank, které podezírá z manipulace s devizovými kurzy.

"V posledních několika dnech jsem byl informován o možných manipulacích a aktivitách, jež by mohly představovat porušování pravidel hospodářské soutěže, včetně možných manipulací s určitými typy devizových kurzů," uvedl Almunia. "Začali jsme to zkoumat," dodal.

Komise podle něj zahájí oficiální vyšetřování, jakmile získá důkazy chování porušujícího pravidla hospodářské soutěže. "Pokud existuje takovéto porušování (pravidel), budeme konat. Zatím se nacházíme ve velmi raném stádiu," řekl komisař. Na devizových trzích se denně zobchoduje v přepočtu zhruba pět bilionů dolarů (94 bilionů Kč), upozornila agentura Reuters.

Švýcarský regulátor Finma v pátek uvedl, že při vyšetřování spolupracuje i se zahraničními úřady, protože případ by se mohl týkat řady bank po celém světě. Jména finančních ústavů regulátor neposkytl.

Devizový trh je největším trhem v rámci finančního systému a jedním z nejméně regulovaných. Většina obchodů se tam odehrává mimo burzu. Podle obchodníků s devizami není žádným překvapením, že se obchodníci snaží vydělat na tom, že znají dopředu podrobnosti o objednávkách klientů. Vzhledem k velikosti trhu by však podle nich byla manipulace s kurzy velmi obtížná, pokud by obchodník neměl mimořádně velkou objednávku nebo pokud by neobchodoval s dvěma málo obchodovanými měnami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK