Italská banka Monte Paschi předložila plán restrukturalizace

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 7. října (ČTK) - Přední italská banka Monte dei Paschi di Siena dnes předložila plán oživení ziskovosti a získání investorů, bez nichž by musela být kvůli těžkým ztrátám zestátněna. Nejstarší existující banka světa doufá, že její plán nyní schválí Evropská komise, aby mohla dostat pomoc od italské vlády.

Toskánská banka uvedla, že chce své půjčky od státu na doplnění kapitálu plně splatit do roku 2017. Do té doby má v plánu dosáhnout čistého zisku 900 milionů eur (téměř 23 miliard Kč).

Italská vláda minulý měsíc rozhodla, že poskytne Monte Paschi na rekapitalizaci 2,5 miliardy eur, tedy dvojnásobek původního plánu. Řím dosud bance půjčil 4,1 miliardy eur. Evropská komise dala v červenci najevo, že rozsáhlou státní pomoc pro Monte Paschi schválí jen v případě její důkladné restrukturalizace.

Komise také požaduje, aby k navýšení kapitálu přispěli i soukromí investoři a bylo vyšší než plánovaných 2,5 miliardy eur. Chce, aby banka snížila počet zaměstnanců a rušila pobočky víc, než dosud oznámila. Monte Pachi původně plánovala propustit 4600 lidí a zrušit 400 poboček, dosavadní plán už ale zrušila.

Monte Paschi utrpěla loni vysoké ztráty z obchodů s deriváty, které teď úřady vyšetřují. Začátkem roku obdržela státní úvěrovou pomoc, aby se vyrovnala s nedostatkem kapitálu. Evropská komise má však stále právo pomoc zamítnout a přinutit banku k navrácení peněz.

Monte Paschi vykázala za poslední dva roky celkovou čistou ztrátu v sumě takřka osmi miliard eur. Většina analytiků její návrat k zisku před rokem 2015 nepředpokládá.

Ústav vznikl v Sieně v roce 1472 a nyní je třetí největší bankou v Itálii. Společnost prodělala na obchodech s deriváty stovky milionů eur a vyšetřování již dříve naznačilo, že mohla být zapletena do korupce a falšování účetnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK