Alcatel-Lucent propustí 10.000 zaměstnanců, to je 14 pct

08.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 8. října (ČTK) - Výrobce telekomunikačních zařízení Alcatel-Lucent má v úmyslu v příštích dvou letech v rámci masivního snižování nákladů zrušit asi 10.000 pracovních míst. Firma chce ušetřit až jednu miliardu eur (25,5 miliardy Kč) a vrátit se po letech ztrát do zisku. V celém světě má Alcatel-Lucent zhruba 72.000 zaměstnanců.

Z celkového počtu by mělo být 4100 míst zrušeno v Evropě, na Blízkém východě a v Africe, dalších 3800 v oblasti Asie a Tichomoří a zbylých 2100 v Americe.

Firma v červnu představila novou strategii s názvem "Shift Plan", v jejímž rámci se chce zaměřit na síťové produkty a vybavení pro vysokorychlostní širokopásmové sítě a na snížení fixních nákladů o více než 15 procent. Propouštění je součástí tohoto plánu.

Společnost vznikla v roce 2006 spojením francouzského Alcatelu a americké firmy Lucent. Jejími hlavními konkurenty jsou švédský Ericsson, čínská Huawei a finská Nokia. V posledních pěti čtvrtletích Alcatel-Lucent vykázal čistou ztrátu kvůli silné konkurenci v sektoru, která tlačí na ceny, a rovněž kvůli zpomalování ekonomického růstu, které mělo negativní dopady na poptávku po telekomunikačních zařízeních.

V loňském roce firma vykázala ztrátu 1,2 miliardy eur, což byla nejvyšší ztráta od roku 2008. Důvodem byly podle agentury Reuters odpisy v mobilní divizi a náklady na propuštění 5000 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK