Tisk: Panasonic chce propustit zhruba 7000 zaměstnanců

23.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. října (ČTK) - Japonská elektrotechnická společnost Panasonic chce drasticky zredukovat svou divizi pro výrobu čipů. V rámci těchto plánů má v úmyslu, že propustí asi polovinu ze zhruba 14.000 zaměstnanců divize a v úvahu připadá i prodej některých továren. Informoval o tom dnes japonský list Nikkei. Upozornil, že japonští výrobci čipů se nyní potýkají s ostrou konkurencí z Jižní Koreje.

Snižování počtu zaměstnanců se podle listu pravděpodobně dotkne především zahraničních továren společnosti Panasonic. Podnik má závody na výrobu čipů v Japonsku, Číně, Indonésii, Malajsii a Singapuru.

Divize pro výrobu čipů v uplynulém finančním roce vykázala provozní ztrátu 184 miliard jenů (přes 35 miliard Kč). Opatření, o nichž list Nikkei informoval, tak podle agentury Reuters podtrhují odhodlání prezidenta podniku Kazuhira Cugy odbourat neziskové aktivity a zaměřit se na výrobky s vyššími maržemi.

Panasonic v uplynulých dvou letech utrpěl ztrátu 15 miliard dolarů (přes 280 miliard Kč). Firma již minulý měsíc oznámila, že se stáhne z trhu s chytrými telefony v Japonsku a list Nikkei navíc nedávno uvedl, že Panasonic do konce března zastaví ztrátovou výrobu televizorů s plazmovou obrazovkou.

Loni Panasonic oznámil odchod ze svého závodu v Žatci, kde vyráběl LCD obrazovky. V České republice má ale Panasonic ještě další dva závody, a to v Plzni a v Pardubicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK