GlaxoSmithKline v Číně tvrdě doplácí na korupční skandál

23.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. října (ČTK) - Britská farmaceutická společnost GlaxoSmithKline (GSK) tvrdě doplácí na letošní korupční skandál v Číně. Ve třetím čtvrtletí jí totiž tržby z prodeje léků v této zemi klesly o více než 60 procent na 77 milionů liber (2,3 miliardy Kč). Informovala o tom dnes agentura Reuters. Celosvětové tržby nicméně vzrostly o procento na 6,5 miliardy liber, neboť propad prodeje v Číně kompenzoval růst poptávky ve Spojených státech a v Evropě.

Čínská policie v červenci GSK obvinila, že asi šest let korumpovala místní lékaře a úředníky, aby je přiměla k nákupu svých výrobků. Generální ředitel GSK Andrew Witty dnes upozornil, že zatím nelze předpovědět, kdy se čínské aktivity podniku ze skandálu zotaví. Zdůraznil, že podnik nemá v žádném případě v úmyslu čínský trh opustit.

GSK podle čínské policie provozovala důmyslnou korupční síť a ve velkém podplácela lékaře a další osoby, a to prostřednictvím peněz převáděných přes cestovní kanceláře. Od roku 2007 prý podnik cestovním kancelářím a konzultačním firmám zaplatil zhruba tři miliardy jüanů (přes devět miliard Kč).

Společnost GSK již dříve připustila, že někteří její vedoucí pracovníci v Číně porušili zákon. "Pokračujeme ve spolupráci s úřady. V této fázi ještě nelze vyčíslit dlouhodobé dopady vyšetřování na naše výsledky v Číně," uvedla dnes firma. Ta prý považuje Čínu za důležitý zdroj budoucího růstu - provozuje tam výzkumné centrum a pět továren.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK