Čtvrtletní zisk Daimleru díky silnému prodeji mercedesů vzrostl

24.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 24. října (ČTK) - Zisk německého výrobce osobních a nákladních vozů Daimler ve třetím čtvrtletí výrazně stoupl a překonal odhady analytiků. Silně rostl i prodej luxusních automobilů značky Mecedes-Benz. Firma ale v dnešní zprávě předpověděla, že za celý rok její základní ziskovost klesne.

Zisk před splátkou úroků a zdaněním (EBIT) za čtvrtletí meziročně vzrostl o 15 procent na 2,23 miliardy eur (57,6 miliardy Kč). O zhruba pět procent tak překonal průměrný odhad analytiků v anketě agentury Reuters. Čistý zisk firmy se zvýšil o 53 procent na 1,90 miliardy eur, zatímco její celkové tržby vzrostly o pět procent na 30,1 miliardy eur.

Daimler profitoval ze silného prodeje mercedesů. Jejich odbyt vzrostl za čtvrtletí o osm procent a v září vyskočil o 16 procent na rekordních 143.000 vozů. Provozní zisk divize Mercedes narostl o 23 procent na 1,20 miliardy eur. To podle šéfa společnosti Dietera Zetscheho "ukazuje, že vysoké částky na investice jsme utratili dobře".

Daimler ale očekává v celém letošním roce pokles zisku EBIT o osm procent na zhruba 7,5 miliardy eur. To v zásadě odpovídá očekávání trhu.

Daimler doufá, že do konce tohoto desetiletí předstihne domácí konkurenty Audi a BMW a stane se jedničkou na světovém trhu s luxusními automobily. Daimler vyrábí kromě osobních automobilů také nákladní vozy, v jejichž produkci je světovou jedničkou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK