Americký distributor léků McKesson chce koupit německou Celesio

24.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 24. října (ČTK) - Největší americký distributor léčiv McKesson dnes podal dohodnutou nabídku na převzetí německého velkoobchodního prodejce a vlastníka lékáren Celesio. Zaplatit za něj hodlá celkem 8,3 miliardy dolarů (asi 155 miliard Kč). Pokud akcionáři Celesia nabídku přijmou, vznikne světový kolos v distribuci a prodeji léků s tržbami přes 150 miliard dolarů.

McKesson se dohodl, že od německého holdingu Franz Haniel & Cie koupí jeho 50,01 procenta akcií Celesia a zbylým akcionářům nabídne odkoupení jejich akcií po 23 eurech. Ve středu uzavřely akcie Celesia na 21,73 eura. V červnu, než se objevily dohady o zájmu McKesson o Celesio, se cena akcií německé firmy pohybovala o zhruba 40 procent níže.

"Spojená společnost bude jedním z největších velkoobchodních farmaceutických prodejců a provozovatelů logistiky a služeb ve zdravotnickém sektoru na světě," uvedl McKesson ve sdělení, z něhož cituje agentura Reuters.

Tržby společnosti McKesson se po převzetí Celesia zvýší o zhruba 30 miliard dolarů. Transakce tak zdaleka zastíní jiný transatlantický svazek prodejců léčiv, kdy loni americký Walgreen koupil 45 procent akcií evropského řetězce lékáren Alliance Boot's. Celesio zaměstnává asi 38.000 lidí, působí ve 14 zemích světa a má asi 2200 lékáren.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK