Lesům ČR do konce září klesl zisk o 500 mil. na 4,32 mld. Kč

24.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 24. října (ČTK) - Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) za prvních devět měsíců letošního roku klesl hrubý zisk přibližně o 500 milionů korun na 4,32 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku podnik vykázal hrubý zisk 4,85 miliardy korun. O průběžném výsledku hospodaření dnes ČTK po zasedání dozorčí rady informovalo vedení podniku. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi.

Ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, který je pověřený řízením podniku, označil dosavadní výsledky přes nižší zisk za velmi pozitivní. "Naprostá většina hospodářského výsledku, plných 91 procent, je nadále tvořena naší hlavní činností, lesnickým hospodařením," uvedl.

V únoru LČR oznámily, že za celý letošní rok čekají pokles zisku na 3,7 miliardy korun. Pokles zdůvodnily církevními restitucemi, stagnací cen dřeva a snížením finančního majetku podniku odvodem šesti miliard korun do státního rozpočtu. Loni LČR zvedly zisk o 203 milionů na dosud nejvyšších 5,48 mld. korun.

Lesy ČR k dnešku podepsaly 28 ze 31 pětiletých smluv z miliardového tendru 2014 na lesní práce a prodej dřeva. "Na podepsání zbývajících smluv se nyní intenzivně pracuje," uvedl Gaube. Dozorčí rada dnes potvrdila své doporučení uzavírat smlouvy pouze s firmami, které se umístily na prvních místech. Celá zakázka má předpokládanou hodnotu pěstebních a těžebních prací 2,84 miliardy korun bez DPH.

Dozorčí rada Lesů ČR se dnes také zabývala smluvní pokutou, kterou vůči LČR uplatnila společnost Krušnohorská energie. Firma se podle mluvčího LČR Zbyňka Boublíka nároku domáhá na základě pět let staré smlouvy o vzájemné spolupráci při realizaci projektu Energie pro Krušné hory. Výši požadované pokuty mluvčí neuvedl. Dozorčí rada podle něj doporučila vedení podniku udělat "aktivní právní kroky na ochranu majetku a zájmu státního podniku".

Dozorčí rada také přivítala nedávný verdikt Nejvyššího soudu, který se týkal žaloby Lesů ČR na stát o náhradu újmy způsobené omezením těžby dřeva na území rezervací. Soud po několikaletém sporu u nižších soudů rozhodl, že Lesy ČR se svých nároků mohou domáhat. "Lesy ČR se od samého začátku jen snažily v souladu s platnými právními předpisy hájit své oprávněné zájmy," uvedl předseda dozorčí rady Miroslav Zámečník.

Zdeněk Rychtera jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK