Americké akcie posilují díky příznivým firemním výsledkům

24.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. října (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne posilovaly díky příznivým hospodářským výsledkům některých významných podniků, například automobilky Ford Motor. Nárůstu akcií nezabránila ani nepříznivá zpráva o říjnovém vývoji zpracovatelského sektoru ve Spojených státech.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval nárůst o 0,6 procenta na 15.497 bodů. Širší index S&P 500 se dopoledne zvýšil o 0,3 procenta na 1750 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o půl procenta na 3926 bodů, napsala agentura AP.

Automobilka Ford zamířila vzhůru poté, co její čtvrtletní zisk překonal očekávání analytiků. Firma rovněž zlepšila odhad celoročního zisku díky zlepšující se situaci v Evropě.

Předběžné výsledky průzkumu firmy Markit mezi nákupními manažery dnes ukázaly, že celková aktivita zpracovatelského sektoru USA v říjnu rostla nejpomalejším tempem za poslední rok. Samotná produkce amerických továren dokonce klesla, a to poprvé od roku 2009. Údaje jsou sice pro ekonomiku USA nepříznivé, posilují však očekávání, že americká centrální banka (Fed) zatím nebude omezovat opatření na podporu hospodářského růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK