Britská ekonomika ve čtvrtletí rostla nejrychleji od 2010

25.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. října (ČTK) - Tempo růstu britské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zrychlilo a bylo nejvyšší za více než tři roky. Hrubý domácí produkt se za červenec až září zvýšil proti předchozímu čtvrtletí o 0,8 procenta, za duben až červen vzrostl o 0,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil britský statistický úřad. Meziročně ekonomika vzrostla o 1,5 procenta.

 

Britská ekonomika zažívá od počátku letošního roku, kdy odvrátila propad do recese, překvapivé oživení a podařilo se jí nabrat větší rychlost než většině dalších rozvinutých ekonomik. Nyní již roste třetí čtvrtletí za sebou, což je nejdelší období růstu od roku 2011. Navzdory růstu však zůstává stále 2,5 procenta pod svým vrcholem z doby před vypuknutím finanční krize.

Sektor služeb vzrostl ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům o 0,7 procenta. Tento sektor má na celkové ekonomické aktivitě podíl více než 80 procent a dostal se již na úroveň před krizí. Růst ve službách táhne hlavně soukromý sektor.

Zpracovatelský sektor ve čtvrtletí stoupl o 0,9 procenta. Oživovat po prudkém propadu v době krize začal i stavební sektor díky výstavbě domů. Stavebnictví stouplo o 2,5 procenta, což byl nejvyšší růst za tři roky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK