Telefónica se prý blíží k dohodě o prodeji české divize firmě PPF

25.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 25. října (ČTK) - Španělská telekomunikační společnost Telefónica se blíží k dohodě o prodeji kontrolního podílu v české divizi Telefónica Czech Republic investiční skupině PPF. Informovala o tom dnes na svých internetových stránkách agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Telefónica a PPF nyní podle zdrojů jednají o konečných podmínkách dohody. Skupina PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, již minulý týden potvrdila, že v rámci úvah o investicích v telekomunikačním sektoru jedná s Telefónikou o jejích záměrech s devětašedesátiprocentním podílem v české divizi. Tržní hodnota tohoto podílu činí zhruba 68 miliard korun.

Telefónica je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Evropě, jedničkou je nyní rovněž na trhu v České republice. Firma se ale potýká s vysokým zadlužením, což ji už donutilo k prodeji některých aktivit. Společnost navíc čelí negativním dopadům dluhové krize v eurozóně na poptávku.

PPF se nedávno vzdala účasti v aukci kmitočtů ČTÚ pro rychlé mobilní sítě LTE, která by jí umožnila vstoupit na trh jako čtvrtému operátorovi. Důvodem byla podmínka, že by dalších 15 let nemohla koupit žádného dalšího majitele kmitočtů, tedy pravděpodobně ani jednoho ze tří současných operátorů včetně Telefóniky.

Španělská Telefónica získala v roce 2005 nejprve od státu 51 procent tehdejšího Českého Telecomu za 82,6 miliardy korun a poté dokoupila na trhu dalších více než 18 procent akcií za zhruba 26,8 miliardy korun. Celkem tak za podíl zaplatila 109,4 miliardy Kč. Od roku 2006 ale získala od českého operátora zpět na dividendách a platbách za snížení základního kapitálu 345 Kč na akcii, tedy kolem 77 miliard korun.

Telefónica CR měla v pololetí zhruba 5,1 milionu klientů, kteří si předpláceli bezdrátové služby, a dále asi 1,4 milionu pevných linek. Zároveň vlastní dceřiného mobilního operátora na Slovensku. Skupině klesl v prvním pololetí čistý zisk o 26,5 procenta na zhruba 2,4 miliardy Kč. Konsolidované výnosy z podnikání se snížily o pět procent na 23,9 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK