Americké akcie zpevňují, trh táhnou příznivé výsledky firem

25.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. října (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování zpevňovaly a k růstu jejich kurzů přispěly zejména solidní hospodářské výsledky některých velkých společností v čele se softwarovým gigantem Microsoft.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval nárůst o 0,2 procenta na 15.538 bodů. Širší index S&P 500 přidával také 0,2 procenta a byl na 1754 bodech. Během dopoledního obchodování se dostal asi dva body nad čtvrteční rekordní závěr. Index technologického trhu Nasdaq Composite měl k dobru 0,3 procenta na 3939 bodů.

Wall Street v první části obchodování táhly vzhůru akcie technologických firem. Microsoft přidával sedm procent díky tomu, firma vykázala nečekaně vysoké tržby i zisk. Akcie společnosti Amazon vykazovaly nárůst asi o deset procent v reakci na to, že firma vykázala ve fiskálním třetím čtvrtletí nárůst tržeb asi o čtvrtinu.

Všechny tři hlavní burzovní ukazatele od začátku roku vzrostly o více než 18 procent. K růstu přispívá pomalé oživování americké ekonomiky, vyšší výnosy firem a pokračující měnové stimuly od americké centrální banky (Fed), které investory vybízejí k dalším nákupům. Po nedávné rozpočtové krizi se také zvýšila pravděpodobnost, že Fed tato opatření v dohledné době omezovat nebude.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK