KB: Ekonomika letos klesne o 0,9 pct, 2014 poroste o 1,8 pct.

27.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. října (ČTK) - Komerční banka ve své nejnovější prognóze, kterou zveřejnila tento týden, počítá v letošním roce s poklesem ekonomiky o 0,9 procenta a pro příští rok s růstem o 1,8 procenta. Silnější zahraniční poptávka by měla ve zbytku letošního roku podpořit export, a tím také průmyslovou produkci, uvedla banka.

Velmi nízkou v příštím roce odhadují analytici banky inflaci. "K výrazné revizi jsme přistoupili u inflačního výhledu pro rok 2014, který byl oproti červencové prognóze zrevidován směrem dolů o 1,3 procentního bodu," uvedli. Průměrná inflace by tak po letošních 1,4 procenta měla klesnout na 0,1 procenta. "V prvních měsících roku se dokonce bude nacházet v záporných hodnotách, když v lednu může být vykázán téměř půlprocentní meziroční pokles spotřebitelských cen," uvedl hlavní ekonom banky Jan Vejmělek. Hlavním důvodem je podle něj propad cen elektrické energie na počátku příštího roku.

Česká bankovní asociace očekává letos pokles hrubého domácího produktu (HDP) o jedno procento a příští rok růst o 1,6 procenta. Ministerstvo financí počítá letos s poklesem ekonomiky o 1,1 procenta a příští rok s růstem o 1,3 procenta. ČNB očekává podle srpnové prognózy letos pokles o 1,5 procenta a příští rok růst o 2,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK