Gazprom chce řešit dluh Ukrajiny za plyn

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 29. října (ČTK) - Ruský vývozce zemního plynu Gazprom dnes vyjádřil obavy o schopnost Ukrajiny platit za dodávky. Kyjev stále neuhradil platbu za srpen a Gazprom to chce "naléhavě" řešit, uvedl šéf společnosti Alexej Miller.

"Jsme nesmírně znepokojení současnou situací kolem ukrajinských plateb za ruské dodávky plynu," uvedl Miller ve sdělení Gazpromu. Dodal, že Ukrajina dostala na vyrovnání srpnových dodávek čas do 1. října, Gazprom však stále peníze nedostal.

Ukrajinská vláda má v listopadu podepsat obchodní dohodu s Evropskou unií. Moskva ale Kyjevu naznačuje, že ukrajinským požadavkům na snížení vysokých cen plynu vyhoví, jen když se Ukrajina připojí k celní unii Ruska a některých bývalých republik Sovětského svazu.

Obě země vedly počátkem let 2006 a 2009 "války o plyn". Kvůli sporům o ceny a tranzit plynu Moskva zastavila dodávky plynu přes Ukrajinu do zbytku Evropy, včetně zemí střední a východní Evropy, které na ruském dovozu do značné míry závisí.

Ukrajinská ekonomika je silně závislá na dodávkách energie z Ruska a chce přepracovat dohodu z roku 2009, v níž Moskva podle Kyjevu stanovila za ruský plyn horentní sumy. Ukrajinská spotřeba plynu loni klesla o téměř osm procent, protože tamní průmysl začal víc využívat domácí zdroje paliv a zásoby uhlí. Kyjev také začal dovážet zemní plyn z Evropy přes Maďarsko.

hp ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK