Švýcarská bankovní jednička UBS se vrátila k zisku

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 29. října (ČTK) - Největší švýcarská bankovní skupina UBS se ve třetím čtvrtletí vrátila z loňských ztrát znovu do kladných čísel. Banka ale dnes upozornila, že kvůli dodatečným kapitálovým požadavkům švýcarských úřadů musí nejméně o rok odložit plán ziskovosti, který si stanovila na rok 2015.

Čistý zisk banky dosáhl 577 milionů švýcarských franků (zhruba 12 miliard Kč) proti ztrátě 2,1 miliardy franků o rok dříve. Celkové výnosy pak vzrostly o 0,5 procenta na 6,3 miliardy franků. UBS za čtvrtletí odvedla do rezerv k pokrytí nákladů právních sporů a dalších rizik 586 milionů franků.

Zisk UBS o 40 milionů franků překonal průměrný odhad analytiků v anketě agentury Reuters. Banka uvedla, že pokles provozního zisku kompenzovaly nižší výdaje - za poslední rok banka také například snížila počet zaměstnanců o zhruba 2000 na 60.635.

Před rokem UBS oznámila, že v rámci dosažení ziskovosti, což po ní požadují investoři, sníží výdaje, do roku 2015 propustí celkem 10.000 lidí a zbaví se většiny aktivit na trhu dluhopisů. Banka tím chtěla dostat ukazatel návratnosti vlastního kapitálu na 15 procent.

Vytyčený cíl ale nyní podkopal požadavek švýcarského regulačního úřadu na zvýšení kapitálu. Úřad nařídil, aby UBS dočasně posílila kapitál proti aktivům o 50 procent, aby se mohla vyrovnat s potenciálními náklady právních sporů a dalších problémů.

"Plán UBS dosáhnout u návratnosti vlastního kapitálu 15 procent do roku 2015 se zpozdí o nejméně jeden rok," uvedla banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK