Reuters: Janáček je k zahájení intervencí velmi opatrný

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Kamil Janáček dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že k zahájení případných devizových intervencí proti silné koruně je velmi opatrný. Obává se, že špatně zvolená strategie následného ukončení intervencí by mohla ekonomice způsobit šok, vyplývá z rozhovoru.

"Problém není devizové intervence zahájit. Problém je, že když tento proces nastartujete, tak musíte mít představu, jak se z toho dostat, tedy představu o exitu. Já zatím tu představu zcela jasnou nemám. Toto je ten hlavní důvod, který mě činí velice opatrným, a je to důvod, proč bych klidně dva až tři měsíce toleroval deflaci v desetinách," řekl Janáček agentuře Reuters. Zároveň ale dodal, že bezprostřední nebezpečí deflace zatím podle něj nehrozí, i když v následujících měsících bude inflace pod jedním procentem.

Podle Janáčka by špatně zvolená strategie mohla způsobit problémy v podobě rozkolísání kurzu koruny nebo silného nárazového posílení měny. "Myslím, že v této obavě nejsem v bankovní řadě osamocen," uvedl.

Viceguvernér Vladimír Tomšík dnes podle serveru Patria řekl agentuře Bloomberg, že intervence na devizovém trhu jsou stále velmi pravděpodobné. Od srpnového zveřejnění poslední prognózy potřeba dalšího uvolnění měnové politiky prý zesílila. Tomšík by prý osobně neváhal a už teď uvolnil politiku.

Po měnovém zasedání bankovní rady ČNB na konci září uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer, že pravděpodobnost zahájení intervencí zůstává vysoká. Bankovní rada přitom o jejich zahájení tehdy i na zasedání v srpnu hlasovala. Nakonec o jejich zahájení nerozhodla. Devizové intervence si centrální banka zvolila jako další krok při případném dalším uvolnění měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK