Základní tržby v USA díky nákupům iPhonů výrazně vzrostly

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. října (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech v září celkově mírně klesly, výrazně se však propadl prodej automobilů. Základní ukazatel tržeb ale díky nákupům nové verze telefonu iPhone od společnosti Apple výrazně vzrostl, plyne z dnešních údajů ministerstva obchodu USA.

Celkové tržby se proti předešlému měsíci snížily o 0,1 procenta a zaznamenaly první pokles od března. Z toho prodej motorových vozidel se propadl o 2,4 procenta, nejvýrazněji od loňského října.

Tržby bez započtení prodeje automobilů, benzinu a stavebních materiálů se zvýšily o 0,5 procenta a navázaly na srpnový vzestup o 0,2 procenta. Tyto takzvané jádrové tržby úzce souvisejí s kategorií spotřebních výdajů v měření hrubého domácího produktu.

Nejvýrazněji se zvýšily tržby z prodeje elektroniky a elektrospotřebičů, které vykázaly nárůst o 0,7 procenta. Podle agentury Reuters šlo zřejmě o odraz vlny silného počátečního prodeje nových iPhonů, které se začaly prodávat 23. září.

Dnešní údaje potvrzují předpoklad, že americká ekonomika ve třetím čtvrtletí po dočasném zrychlení v jarním kvartále opět zeslábne. Ve druhém čtvrtletí se růst HDP zrychlil na 2,5 procenta z tempa 1,1 procenta na počátku roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK