Nizozemská Rabobank musí kvůli sazbě LIBOR zaplatit miliardu USD

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 29. října (ČTK) - Nizozemská bankovní skupina Rabobank musí za svou roli v manipulaci s mezibankovními sazbami LIBOR a EURIBOR zaplatit regulačním úřadům v USA, Velké Británii a Nizozemsku pokutu v celkové výši 1,07 miliardy dolarů (20 miliard Kč). Rabobank je pátou světovou bankou, která se s úřady dohodla na urovnání v souvislosti se skandálem kolem sazby LIBOR a pokuta pro ni je druhá nejvyšší. Výkonný šéf banky Piet Moerland po dnešní zprávě o dohodě uvedl, že okamžitě odstupuje z funkce.

LIBOR a další referenční sazby slouží ve světě jako měřítka pro sazby obchodních kontraktů v hodnotě bilionů dolarů. Britské banky Barclays a Royal Bank of Scotland, švýcarská UBS a makléřská společnost ICAP již kvůli manipulacím s klíčovými úrokovými sazbami dostaly úhrnnou pokutu 2,7 miliardy dolarů.

Rabobank podle agentury Reuters uvedla, že do manipulací s klíčovými sazbami bylo zapleteno asi 30 jejích zaměstnanců, manažeři společnosti ale o těchto praktikách údajně nevěděli. Banka ujistila, že k pokrytí pokuty má dostatečné rezervy a její finanční stabilitu to nepodlomí.

Rabobank je družstevní instituce, která tradičně financuje holandské producenty sýrů a tulipánů. Výše její pokuty je varováním pro další instituce v čele s německou Deutsche Bank, které za manipulace s úrokovými sazbami během finanční krize ještě potrestány nebyly.

Sazbu LIBOR stanovuje Britská bankovní asociace na základě informací, které obdrží od bank. Velké banky v době eskalace finanční krize v letech 2007 až 2009 hlásily s tichým souhlasem vlád a centrálních bank nižší sazby, než za jaké si byly schopny půjčovat, aby je neohrozily existenční problémy. Špatné kontroly nad sazbou LIBOR ale v té době využívali i někteří obchodníci a další zaměstnanci bank k manipulaci sazeb pro vlastní účely. Letos se rozhodlo, že o agendu související s tvorbou sazby se bude starat burzovní společnost NYSE Euronext.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK