Maďarská centrální banka snížila úrok na nové minimum 3,4 pct.

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 29. října (ČTK) - Maďarská centrální banka (NBH) dnes snížila základní úrokovou sazbu o 0,2 procentního bodu na nové minimum 3,4 procenta. Banka se tak snaží podpořit ekonomiku ještě dříve, než americká centrální banka (Fed) omezí tisk dalších peněz, jimiž podporuje tamní ekonomiku a což funguje jako velká vzpruha pro rozvíjející se trhy, včetně Maďarska.

Snížení úroků je v souladu s očekáváním většiny analytiků v anketě agentury Reuters. NBH snižuje úroky stabilně už od srpna 2012, aby pomohla ekonomice. Od té doby již snížila hlavní sazbu o polovinu z tehdejších sedmi procent.

Inflace v Maďarsku je teď nejnižší za téměř čtyři desetiletí a ekonomika šest měsíců před volbami silně roste. Očekává se, že NBH se teď bude snažit co nejvíce úroky snížit, aby to stihla do doby, než se Fed rozhodne omezit svá stimulační opatření.

Americká politika levných peněz přispěla od loňského roku ke snížení výnosů vládních dluhopisů na rozvíjejících se trzích, včetně Maďarska. To umožňuje maďarské centrální bance snižovat úrokové sazby, aniž by to mělo dopady na forint. Od minulého měsíce, kdy Fed naznačil, že zatím ještě nějakou chvíli ponechá svůj stimulační program v platnosti, forint zpevnil vůči euru o více než dvě procenta.

Analytici se domnívají, že by v Maďarsku mohly sazby klesnout až na tři procenta a pak banka zřejmě snižování ukončí. Ještě před měsícem přitom očekávali, že NBH cyklus uvolňování měnové politiky ukončí na úrovni 3,25 procenta. Podle některých analytiků by úroky mohly jít ještě níž, pokud nálada investorů vůči rozvíjejícím se trhům zůstane příznivá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK