Spotřebitelská důvěra v USA v říjnu klesla nejníže od dubna

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. října (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v říjnu výrazně zhoršila a klesla nejníže od dubna. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila organizace Conference Board. Spotřebitelé se obávají dopadů, které může mít na další vývoj americké ekonomiky nedávné uzavření vládních úřadů. Pokles důvěry může mít podle analytiků dopady na výdaje spotřebitelů a ekonomický růst.

Index spotřebitelské nálady klesl na 71,2 bodu ze zářijových revidovaných 80,2 bodu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali pokles indexu jen na 75 bodů. Ekonomové přitom sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně a snaží se z nich odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Dílčí index očekávání se propadl na 71,5 bodu ze zářijových 84,7 bodu. Spotřebitelé vidí také mnohem hůře svoji současnou situaci, takže index současných podmínek klesl na 70,7 bodu ze 73,5 bodu.

Index důvěry již výrazně vzrostl z nízkých hodnot, kde byl v období hospodářské recese. Stále však zůstává pod hranicí 90 bodů, která obvykle signalizuje zdravou ekonomiku. Nad touto hranicí byl naposledy koncem roku 2007.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí rostla tempem 2,5 procenta ročně. Tempo jejího růstu se tak ve srovnání s předchozím kvartálem více než zdvojnásobilo. Řada analytiků ale podle agentury AP předpokládá, že ve třetím čtvrtletí hospodářský růst zpomalí a dosáhne maximálně dvou procent.

Neshody mezi prezidentem Barackem Obamou a skupinou republikánů v Kongresu kvůli výdajům v novém rozpočtovém roce způsobily, že vláda neměla na počátku tohoto měsíce 16 dní peníze na svůj provoz. Některé úřady se tak musely zavřít a tisíce zaměstnanců nastoupily na nucenou dovolenou. Fiskální rok začíná v USA v říjnu.

Zákonodárci také dotlačili ekonomiku na pokraj státního bankrotu, když hrozili, že nepovolí ministerstvu financí půjčovat si další peníze na úhradu splatných závazků. Zákonodárci se zatím dohodli pouze na dočasném řešení krize a nyní mají do 13. prosince vypracovat dohodu o výdajích. Ta má odvrátit další zavření úřadů i hrozbu bankrotu, který by mohl přijít na začátku příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK