Pražská burza dopoledne rozšiřuje zisky, silně padají akcie CME

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne rozšiřovala úterní zisky. Index PX kolem 11:20 přidal 0,72 procenta na 1024,62 bodu. Burzu nahoru táhly především cenné papíry ČEZ a obou bank. Výrazné ztráty naopak postihly akcie mediální firmy CME, která před otevřením trhu oznámila hospodářské výsledky. Analytik J&T Banky Pavel Ryska upozornil, že firma zveřejnila nejhorší ukazatele za posledních deset let.

Cenné papíry CME ztratily 14,35 procenta na 98,50 koruny. Společnost sice vykázala nižší pokles tržeb, než se očekávalo, výsledek na provozní úrovni (OIBDA) však výrazně zaostal za odhady, uvedl Martin Oliva z Patria Direct. Dodal, že pod nižší tržby v Česku se podepsala především nová obchodní politika TV Nova.

Cena akcií Erste Bank stoupla o 3,57 procenta na 664,90 koruny. Bance, která ovládá Českou spořitelnu, ve třetím čtvrtletí klesl meziročně čistý zisk na zhruba 10,8 miliardy Kč. Loňský výsledek vylepšily jednorázové vlivy.

Akcie ČEZ posílily o 2,17 procenta na 556,80 koruny. Cenné papíry Komerční banky, které v úterý vytvořily nová historická maxima, rostou i dnes, a to 1,18 procenta na 4644 korun.

Nedařilo se akciím pojišťovny VIG, které zlevnily o více než procento na 1005 korun. Ředitel VIG Peter Hagen dnes na Investičním webu uvedl, že ekonomika signalizuje oživení, pojišťovny si ale ještě musejí počkat. Střední Evropa má podle něj potenciál jednociferného růstu, východní Evropa má zaděláno na dvouciferné posilování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK