Senát nesouhlasí s novelou směrnice EU o jaderné bezpečnosti

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Senát nesouhlasí s návrhem změn evropské směrnice o bezpečnosti jaderných zařízení. Nová evropská opatření jsou reakcí Evropské komise na havárii ve Fukušimě před dvěma lety, s níž se Japonsko potýká do současnosti. Podle Senátu však navrhovaná novela pouze zvýší náklady, aniž by výrazně posílila jadernou bezpečnost. Vyplývá to z usnesení, které dnes horní komora k návrhu směrnice přijala.

Také premiér Jiří Rusnok senátorům řekl, že ČR považuje záměr za předčasný a nedostatečně odůvodněný. Evropská komise podle něj nemá zatím odpovídající zpětnou vazbu ze strany členských států, pokud jde o vyhodnocení dosavadní směrnice z roku 2011. Argumenty komise nepovažuje za přesvědčivé. Připustil, že se ČR možná nepodaří získat podporu ostatních členských států pro odmítnutí směrnice. Řekl však, že na posledním summitu premiérů zemí V4 v Budapešti se premiéři všech čtyři zemí dohodli, že tyto země se proti navržené směrnici postaví. Tento postoj ho naplňuje optimismem, uvedl.

Senát se na návrh svého výboru pro záležitosti EU také usnesl, že debata o jaderné energetice by se měla vést zejména na odborné úrovni a neměla by podléhat krátkodobým politickým vlivům. V usnesení také stojí, že předloha navíc částečně narušuje státní suverenitu v otázce energetického mixu, protože umožňuje prostřednictvím vzájemného hodnocení jednomu nebo skupině členských států zasahovat do složení zdrojů výroby energie v jiném státě.

Nově navrhovaná opatření zahrnují zejména povinnost každých šest let kontrolovat jaderné elektrárny. Nové jaderné elektrárny budou muset být navrženy tak, aby případné poškození reaktoru nemělo žádné dopady na okolí. Regulační orgány jednotlivých členských států EU budou mít rovněž za úkol navrhnout strategii pro komunikaci s veřejností v případě nehody. Občanům má být navíc poskytnut prostor v rozhodovacím procesu při udělování povolení pro nové jaderné elektrárny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK